Ταμένο blog...
στίγματα κάποιων στιγμών
και θαυμάτων

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

ΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
Σήμερον Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2015
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων
Eις τον Aρχάγγελον Mιχαήλ.
Εβουλόμην σοι, Μιχαήλ, ασμα πρέπον
Άσαι πρεπόντως, αλλ' άϋλον, ουκ έχω.
Eις τον Aρχάγγελον Γαβριήλ.
Oρων Γαβριήλ Άγγελον χαράς μέγαν,
Σε μάλα χαίρω και πτερούμαι σω πόθω.
Ογδόη ουρανίης κυδαίνει τάξιος Αρχούς.
Εις την Σύναξιν των εννέα Ταγμάτων,
Σεραφίμ, Χερουβίμ, Θρόνων, Κυριοτήτων, Εξουσιών, Αρχών, Δυνάμεων, Αρχαγγέλων και Αγγέλων.
Επάξιόν τι Ταγμάτων των εννέα
Τις αν γόνος φθέγξαιτο μηνών εννέα;
Η Εκκλησία μας σήμερα γιορτάζει την Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουρανίων Αγγελικών Ταγμάτων. Η Αγία Γραφή, αναφέρει σε πολλά σημεία την επικοινωνία των ανθρώπων με τους αγγέλους και ιδιαίτερα με τους επικεφαλείς των αγγελικών ταγμάτων Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Συγκεκριμένα, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίσθηκε στον Αβραάμ για να σώσει τον Ισαάκ, τον οποίο ήταν έτοιμος να θυσιάσει κατ’ εντολή του Θεού, που θέλησε να δοκιμάσει έτσι την πίστη του δούλου του Αβραάμ, στον Λωτ, για να τον σώσει όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Γόμορα, στον Πατριάρχη Ιακώβ, στον μάντη Βαρλαάμ, στον Ιησού του Ναυή. Επίσης ο Μιχαήλ, ήταν αυτός που οδήγησε τον λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Οι άγιες Γραφές αναφέρουν ακόμη πολλά θαύματα, τα οποία επιτέλεσε ο αρχιστράτηγος Μιχαήλ.
Ο δε Γαβριήλ ήταν αυτός που ανήγγειλε στην Παρθένο Μαρία το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης του Ιησού Χριστού, του Σωτήρα του κόσμου. Καί σε άλλα σημεία της Αγίας Γραφής, συναντάμε τους Αγγέλους να μεταφέρουν στους ευσεβείς ανθρώπους το θέλημα του Θεού, που αποβλέπει πάντα στην προστασία και στην λύτρωσή μας.
Απολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ήχος δ’.
Των ουρανίωv στρατιών Αρχιστράτηγοι, δυσωπούμεv υμάς ημείς οι ανάξιοι, ιvα ταίς υμώv δεήσεσι, τειχίσητε ημάς, σκέπη των πτερύγωv, της αύλου υμών δόξης, φρουρούvτες ημάς προσπίπτοντας, εκτεvως και βοώντας· Εκ των κινδύνων λυτρώσασθε ημάς, ως Ταξιάρχαι των άνω Δυνάμεων.
Έτερον Απολυτίκιον
Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Της ανάρχου Τριάδος λειτουργοί οι ασώματοι, των ακαταλύπτων οι πρώτοι, μυστηρίων εκφάντορες, συν Θρόνοις Χερουβείμ και Σεραφείμ, Δυνάμεις Εξουσίαι και Αρχαί, Κυριότητες Αρχάγγελοι οι λαμπροί, και Άγγελοι υμνείσθωσαν. Δόξα τω υποστήσαντι υμάς, δόξα τω καταλάμποντι, δόξα τω υμνουμένω δι’ υμών, τρισαγίοις ασμασι.
Κοντάκιον
Ήχος β’.
Αρχιστράτηγοι Θεού, λειτουργοί θείας δόξης, των ανθρώπων οδηγοί, και αρχηγοί Ασωμάτωv, το συμφέροv ημίv αιτήσασθε, και το μέγα έλεος, ως των Ασωμάτων Αρχιστράτηγοι.
Κάθισμα
Ήχος πλ. δ'. Το προσταχθέν.
Των ασωμάτων τους χορούς εφιέμενοι, ανευφημείν οι επί γης μιμησώμεθα, ως εφικτόν τούτων την αγιότητα, νεκρούντες πάντα τα μέλη τα της σαρκός, αιτούντες, ως υπερμάχους τε και φρουρούς, πάσης πλάνης λυτρώσασθαι, του αοράτου εχθρού, ημάς τους ανυμνούντας αυτούς, όπως εύρωμεν έλεος.
Ο Οίκος
Έφης φιλάνθρωπε εν Γραφαίς σου, πλήθη χαίρειν Αγγέλων εν ουρανώ, επ' ανθρώπω ενί μετανοούντι, Αθάνατε· όθεν ημείς οι εν ανομίαις, αναμάρτητε, μόνε καρδιογνώστα, σε δυσωπείν καθ' εκάστην τολμώμεν ως εύσπλαγχνον, οικτείραι και καταπέμψαι αναξίοις κατάνυξιν, Δέσποτα, παρέχων ημίν συγχώρησιν· υπέρ πάντων γαρ ημών πρεσβεύουσιν, οι των Ασωμάτων Αρχιστράτηγοι.
Μεγαλυνάριον
Πρόκριτοι Δυνάμεων νοερών, Μιχαήλ πρωτάρχα, και λαμπρόμορφε Γαβριήλ, συν ταίς ουρανίαις, αιτείτε στρατηγίαις, ημίν καταπεμφθήναι το μέγα έλεος.

2 σχόλια:

Κυκλαμίνα είπε...

Πριν μία ώρα;
Και σήμερα είναι 21, τα Εισόδια της Θεοτόκου!

Κυκλαμίνα είπε...

Δεν πρόλαβα να γυρσίσω εκεί, κι έγιναν 2, κατά μέτρηση του Φέις.
Κι έτσι, πάλι, μεγάλη σύμπτωση η καθυστέρηση.