Ταμένο blog...
στίγματα κάποιων στιγμών
και θαυμάτων

Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ...

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ...

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ...
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ...
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ...

Τα μέρη όπου έζησε και περπάτησε ο Άγιος Εφραίμ, που γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1384...
Σύμφωνα με την προφορική παράδοση το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Άγιος Εφραίμ, κατά κόσμον Κωνστανίνος Μόρφης, βρίσκονταν στις όχθες του Ληθαίου, στο ύψος της «Αύρας» όπου σήμερα είναι ένα κενό οικόπεδο. Μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών διά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αλεξίου έχει εκφράσει τη διάθεση να φτιάξει ένα μικρό παρεκκλήσι στο σημείο ή κοντά σε αυτό.
O Άγιος Εφραίμ λέγεται ότι έζησε μεταξύ 1384 και 1426. Ήταν γιος πολυμελούς οικογένειας, η οποία για να τον γλυτώσει από το παιδομάζωμα τον έστειλε στη Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σε ηλικία μόλις 14 ετών. Εκεί έμεινε εως την ηλικία των 18 ετών σαν δόκιμος μοναχός. Τότε χρίστηκε μοναχός και σε λίγα χρόνια Ιερέας.
Από το 1416 που κατελήφθη η Αθήνα από τους Οθωμανούς η Ιερά Μονή γνώρισε δυο καταστροφές. Κατά την πρώτη ο άγιος έτυχε να προσεύχεται σε μια σπηλιά στο βουνό αλλά στη δεύτερη στις 14 Σεπτεμβρίου του 1425 επέστρεψαν και τον βασάνισαν με ιδιαίτερη αγριότητα για οκτώμισι μήνες. Μαρτύρησε στις 5 Μαΐου 1426 σε ηλικία 42 ετών, στη Νέα Μάκρη.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: