Ταμένο blog...
στίγματα κάποιων στιγμών
και θαυμάτων

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Αγιογραφία - Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, Φώτης Κόντογλου - Το ράσο και τα γένεια



...Για "κάποιον" λόγο με άγγιξε σε μια φωτογραφία η Αγιογραφία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
"Στάθηκα" πολύ σ' αυτή, μέχρι που την επεξεργάστηκα και τεχνικά.
Ας με συγχωρήσει η σελίδα Κατάνυξις, ΕΔΩ!
(Δεν θα αναπτύξω το "γιατί" στάθηκα. Πάει καιρός που δεν εξηγώ πολλά. Δεν προλαβαίνω, δεν έχει και νόημα για σας.)

***
Οι Κατάνυξις Ιστοσελίδα και π. Νικόλαος Μανώλης κοινοποίησαν ένα σύνδεσμο.

***

Φυσικά, διάβασα και το άρθρο και συμφωνώ απόλυτα, με τον Φώτη Κόντογλου (Περισσότερα για την ζωή του και τα έργα του, ΕΔΩ)

1 σχόλιο:

Κατερίνα δε 'στάπα; είπε...

Σχ. Συμφωνώ να φοράει τα ράσα του ο παπάς και να έχει αρκετά, ώστε να αλλάζει συχνά και είναι καθαρός, ώστε να μην ξανακούσω, κάτι που άκουσα τελευταία: "Οι παπάδες βρωμάνε!" και πολύ στεναχωρέθηκα. Ζέστη κάνει, καλοκαίρι είναι, όλοι μας βρωμάμε, αν δεν κάνουμε συχνά μπάνιο, κι αν δεν φοράμε καθαρά ρούχα. (Τους ρωτάμε, αν έχουν και λεφτά, να αγοράσουν πολλά;)
Αν δεν υπήρχαν οι "στολές", σκεφτείτε τι θα γινότανε με τους αστυνομικούς, στρατιωτικούς, πυροσβέστες, νοσοκόμες, κ.λ.π. Κάθε στολή "εκφράζει" ένα επάγγελμα, (σκέψου το ράσο, για τον Χριστιανό!) δείχνει τον σκοπό του και απαιτεί τον σεβασμό του. (Ας σταθούμε μόνο σ' αυτό, γιατί γένια και μαλλιά, έχουν πολλοί άντρες "της σήμερον", από καλλιτέχνες, έως και άστεγοι. Οπότε, ας μην μπερδεύουμε με τις τρίχες την "καθαριότητα".)
...Βέβαια οι πολλές χρυσές κορόνες της εποχής μας και τα πολύχρυσα, πολυποίκιλα και πανάκριβα Ιερά Άμφια, σίγουρα δεν είναι ιδρωμένα, είναι κάτι που "προκαλεί" και "μειώνει" την Πίστη πολλών στην εποχή μας, αλλά είμαι σίγουρη, αν ζούσε, θα τα έγραφε ο Έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος και αυτά!