Ταμένο blog...
στίγματα κάποιων στιγμών
και θαυμάτων

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ

Προχθές το βράδυ πότιζα τον κήπο και η καμπάνα του Αγίου Νεκταρίου έφτανε δυνατά στ' αυτιά μου.
"΄Μάλλον ο παππάς διαβάζει εσπερινό", σκέφτηκα, μα μετά, αφού αυτή επέμενε να φτάνει στ' αυτιά μου "θα έχει κάποια αγρυπνία πάλι" σκέφτηκα, "όταν θ' ανέβω πάνω, να θυμηθώ να κοιτάξω το ημερολόγιο".
Συνέχιζα να ποτίζω, να σκουπίζω και να μαζεύω τα ξερά που πέφτουν απ' τα δέντρα, ο ήχος της καμπάνας μου τρυπούσε τ' αυτιά, ώσπου κάποια στιγμή ρώτησα την γειτόνισσα:
"Τι γιορτή είναι αύριο και χτυπάει συνέχεια η καμπάνα, ξέρεις;"
"Δεν ακούω τίποτα, θα κοιτάξω το ημερολόγιο..." μου είπε.
Σε λίγο βγήκε και μου λέει:
"Του Γαβριήλ γράφει εδώ, αλλά δεν έχει σταυρό μπροστά."
"Δεν πειράζει. Σ' ευχαριστώ", της είπα.

Καθώς έμαθα, δεν ξαναάκουσα καμπάνα, ούτε όσο ήμουνα κάτω, ούτε μετά, πάνω.

Αρχάγγελος Γαβριήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, βυζαντινή εικόνα (1387–1395)
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους απροσμέτρητους αγγέλους. Το όνομά του σημαίνει «ο Θεός είναι η δύναμη μου» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που ονοματίζονται στην Αγία Γραφή[1].
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο άγγελος που εμφανίστηκε στο προφήτη Δανιήλ. Στην γυναίκα του Μανωέ, και της αναγγέλλει πως θα γεννήσει τον Σαμψών. Στον Ιωακείμ και την Άννα, και τους αναγγέλλει πως θα γεννήσουν την Παναγία. Στον ιερέα Ζαχαρία, πως θα γεννήσει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αυτός ήταν που έτρεφε με ουράνιο άρτο την Παναγία, μέσα στα Άγια των Αγίων, αλλά ήταν και ο άγγελος που έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα στην Παναγία περί της γεννήσεως του Ιησού Χριστού. Αυτός καθησύχασε τους φόβους του Ιωσήφ. Αυτός παρουσιάστηκε στους βοσκούς. Αυτός είπε στον Ιωσήφ, να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό, να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ. Αυτός υπηρέτησε μέχρι τέλους το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας του Θεού Λόγου.
Στα νεώτερα χρόνια στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγ. Όρους εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ σε έναν μοναχό και μπροστά στην εικόνα της Παναγίας άρχισε να ψάλλει το «Άξιον Εστί». Του μοναχού του άρεσε αυτός ο ύμνος, αλλά στεναχωρέθηκε γιατί θα το ξεχνούσε. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ όμως με το δάχτυλό του χάραξε τον ύμνο πάνω σε μαρμάρινη πλάκα. Έτσι η εικόνα της Παναγίας ονομάστηκε «Άξιον Εστί» και υπάρχει μέχρι σήμερα η θαυματουργική αυτή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» υπενθυμίζοντάς μας ότι η ύπαρξη των αγγέλων είναι μία πραγματικότητα, καθώς και ο ίδιος ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ τιμάται από την Ορθόδοξη εκκλησία στις 26 Μαρτίου, στις 13 Ιουλίου, καθώς επίσης και στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με τον Μιχαήλ (η Σύναξη αυτών).

Φύλο

Ο Γαβριήλ συνήθως ζωγραφίζεται και αναφέρεται ως αρσενικός, αλλά μερικές φορές επίσης ως ανδρόγυνο ή θηλυκό, όπως σε μερικές εικόνες σύγχρονης τέχνης, σε τουλάχιστον ένα βιντεοπαιχνίδι (το Shin Megami Tensei), στη λαϊκή φαντασία, και σε διάφορες ιδέες που κυκλοφορούν στους χώρους της Νέας Εποχής που λένε οτι παρ'όλο που όλοι οι άγγελοι είναι ανδρόγυνα, ο Γαβριήλ είναι περισσότερο θηλυκός παρά αρσενικός, μια άποψη που οι νεοεποχίτες βασίζουν σε αστρολογικά χαρακτηριστικά.[2][3][4][5][6][7][8] Ωστόσο, σύμφωνα με τη παραδοσιακή Χριστιανική βίβλο, όλοι οι άγγελοι δεν είναι ούτε αρσενικοί μα ούτε και θηλυκοί, και επίσης δεν αναπαράγονται ούτε και παντρεύονται.[9]

Δεν υπάρχουν σχόλια: