Ταμένο blog...
στίγματα κάποιων στιγμών
και θαυμάτων

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

Η εκκλησία «φάντασμα» που αναδύθηκε στην Κρήτη εντελώς απροσδόκητα

Άδειασε από τα νερά η εκκλησία και έκαναν λειτουργία στο Σφεντύλι...

Δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβ 2016
Άδειασε από τα νερά ( λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού στην λίμνη), η εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου και τον γιόρτασαν κάνοντας λειτουργία στο Σφεντύλι...
Με ανάμεικτα συναισθήματα οι πρώην κάτοικοι του χωριου Σφεντύλι που βούλιαξε μεσα στα νερά του φράγματος, γιόρτασαν τον Αγιο Θεόδωρο, πραγματοποιώντας κανονικά την λειτουργία στην εκκλησία που μέχρι πριν λιγες μερες ηταν μεσα στο νερο.
''Ηθελε ο Άγιος Θεόδωρος να τον γιορτάσουμε...'' ηταν τα λογια των ανθρωπων που η βαθια τους πιστη και η νοσταλγια, τους παρακίνησαν για να ξαναστήσουν την εκκλησία και να τελέσουν εκει την θεία λειτουργία ανήμερα της γιορτής του Αγίου Θεοδώρου.
Χρόνια πολλά, και του χρόνου...
Η εκκλησία «φάντασμα» που αναδύθηκε στην Κρήτη εντελώς απροσδόκητα

Το Σφεντύλι, θα μπορούσε να είναι γνωστό και ως το «στοιχειωμένο» χωριό της Κρήτης, αφού εδώ και 14 χρόνια πλημμυρίζει και βουλιάζει σταδιακά κάτω από το νερό. Αιτία το φράγμα Αποσελέμη που κατασκευάστηκε στην περιοχή.
Περιουσίες που «βούλιαξαν»

Το Σφεντύλι στο νομό Ηρακλείου είναι κτισμένο
σε υψόμετρο 210 μ., εδώ και 14 χρόνια πλημμυρίζει σιγά-σιγά αφού βρίσκεται μέσα στον ταμιευτήρα του φράγματος.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του χωριού είδαν τα τελευταία χρόνια τα σπίτια τους να βουλιάζουν κάτω από τη στάθμη του νερού.Περιουσίες χάθηκαν κάτω από το νερό και οι ιδιοκτήτες τους αποζημιώθηκαν από το κράτος. Ωστόσο, δεν ξεπέρασαν ποτέ το γεγονός ότι έπρεπε να  αποχωρήσουν από τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Ενα χρόνο πριν οι κάτοικοι αποχαιρετούσαν το χωριό

Τον Μάρτιο του 2015, οι κάτοικοι αποχαιρετούσαν το χωριό τους γράφοντας την τελευταία σελίδα της ιστορίας του, πριν βυθιστεί ολοκληρωτικά.

Με δάκρυα στα μάτια είχε γίνει η αποκαθήλωση των εικόνων και των ιερών της εκκλησίας του Αγίου Θεόδωρου, λίγο πριν χαθεί στον βυθό της λίμνης του φράγματος Αποσελέμη.

Το... θαύμα

Ωστόσο, χωρίς κανείς να το περιμένει, το ερειπωμένο χωριό, αρχισε ξαφνικά να αναδύεται τις τελευταίες ημέρες, αφού η στάθμη του νερού άρχισε να υποχωρεί.

Το γεγονός γιόρτασαν οι κάτοικοι του χωριού σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, με μια λειτουργία ανήμερα της γιορτής του Αγιου Θεοδωρου.

Ηταν μια ιδιαίτερη λειτουργία, «ήθελε ο Αγιος Θεόδωρος να τον γιορτάσουμε...» έλεγαν άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί.

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες πριν και μετά την επανεμφάνιση του ναού.Η υπέροχη βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα, με αναλοίωτεςτοιχογραφίες των αδερφών Φωκά, αν και ήταν μισοβυθισμένη, ξαφνικά αναδύθηκε και το αξιοσημείωτο είναι ότι στέκεται ανέπαφη, ανάμεσα στα χαλάσματα του χωριού.
 
βίντεο -φωτογραφίες: Nίκος Σαράντος 


Σφεντύλι..... η αποκαθήλωση!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: