Στις 17 Ιουνίου 2015, γράψαμε πως έρχεται το «ΚΟΡΑΛΙΤΟ». (Κοραλίτο για όσους δεν γνωρίζουν, είναι το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών, και η προσωρινή δέσμευση των καταθέσεων για να αποφευχθεί ο πανικός).
Η πρόβλεψη αυτή προέκυψε από τη μελέτη των οικονομικοκοινωνικών εξελίξεων, αλλά κυρίως, από τη μελέτη των Προφητειών των Αγίων μας.
Επειδή στις μέρες ο λαός μας είναι σε πλήρη σύγχυση λόγω του ορατού, αλλά κυρίως του αόρατου πολέμου που δέχεται, είναι ανάγκη να ανατρέξουμε στους Αγίους μας, για να κατανοήσουμε το νόημα της προφητείας.
Μας λέγει σχετικώς το καύχημα των Ορθοδόξων, ο Ιερός Χρυσόστομος: «Επειδή λοιπόν πολλά από τα επερχόμενα δεινά δεν τα βλέπουμε εμείς οι στα χαμηλά βαδίζοντες, οικονόμησε η χάρη του Θεού, τους Αγίους προφήτας, σαν από υψηλό τόπο της προφητείας στεκομένους, την επικείμενη να έλθει σ΄ εμάς οργή του Θεού από μακριά προμηνύοντας, να αποκρούσωμε την θεήλατο πληγή. Έχοντας επαναφέρει έγκαιρα δια της μετανοίας, και έχοντας ανορθώσει την πεσμένη μας ψυχή».
Σήμερα, μετά από 6 περίπου χρόνιας οικονομικής κρίσης και πολλά περισσότερα πνευματικής, έχουμε εισέλθει σε ένα νέο περισσότερο επώδυνο στάδιο, καθώς όχι μόνο δεν επιδείξαμε την απαραίτητη και σωτήρια μετάνοια, αλλά αντιθέτως, επικροτήσαμε και ακολουθήσαμε δηλωμένους άθεους πολιτευτές, οι οποίοι βρίσκονται ίσως και από άγνοια, σε διατεταγμένη υπηρεσία να σαρώσουν κάθε αξία, κάθε πολύτιμο τζιβαερικό που έχει το πολύπαθο γένος μας.
Βρισκόμαστε λίγο πριν η κυβέρνηση δηλώσει επίσημα πως δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ. Η κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού πλέον έχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα οδηγήσει σε μαζική και ταχύτατη απόσυρση των κεφαλαίων από τη χώρα (Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός).
Λογικά, θα ακολουθήσουν ακόμα πιο περιοριστικά τραπεζικά μέτρα, αλλά και «καταναγκαστικά μέτρα» επιπλέον των φορολογικών, που θα περιλαμβάνουν ακόμη και δέσμευση των καταθέσεων, σύμφωνα με το Γέροντα Νεκτάριο Βιτάλη, ενώ η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει δεν θα είναι μονόπλευρη όπως της Αργεντινής πριν από 14 περίπου χρόνια, αλλά θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια, ή σε ακόμα δυσμενέστερη κατάσταση με τη χώρα μας.
Μοιραία λοιπόν στο επόμενο διάστημα, θα έρθουμε αντιμέτωποι με αντιδράσεις, καθώς η «απώλεια της πλήρους εμπιστοσύνης από την ελληνική αγορά» και όποια νέα μέτρα παρθούν θα οδηγήσουν σε ένα ακόμα μεγαλύτερο χάος.
Το Χρηματιστήριο στην Ελλάδα είναι αμφίβολο πότε θα επαναλειτουργήσει, ενώ τα διεθνή χρηματιστήρια θα καταγράφουν μεγάλες απώλειες.
Η εξαθλίωση της κοινωνίας θα είναι ταχύτατη που πιθανό θα οδηγήσει σε μαζικές, βίαιες συγκρούσεις, όπως συνέβη στην Αργεντινή. Η διαφορά είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν και περίπου 4 εκατομμύρια μετανάστες, που ίσως οργανωμένα από ξένες δυνάμεις, οδηγηθούν σε πλιάτσικο, το λεγόμενο ρέμπελο σύμφωνα με τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.
Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, στο επόμενο διάστημα. Το ερώτημα που μοιραία προκύπτει πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την υποβόσκουσα κατάσταση.
Ο Μεγάλος Άγιος των έσχατων χρόνων, Γέροντας Παίσιος ο Αγιορείτης, όταν ανέφερε στην Παναγούδα για τα γεγονότα, πώς θα εξελιχθούν με την Κωνσταντινούπολη και όταν έφθασε στο σημείο που θα πονέσει η Ελλάδα είπε ότι, εμάς, θα μας αγγίξει η πείνα, τον ρώτησε ο κύριος Σταύρος, μουσουλμάνος που βαπτίστηκε Χριστιανός: «Γέροντα, να κρατήσω ένα σακί αλεύρι για να μπορέσω ν’ αντιμετωπίσω εκείνη την περίοδο και να μην πεινάσουν τα παιδιά»; «Όχι», του λέει, «μην παίρνεις, γιατί ο γείτονάς σου θα έχει αλεύρι και θα σου δώσει»! Δηλαδή, προείδε ο Γέροντας ποιός θα βοηθήσει τον κύριο Σταύρο στην περίοδο της πείνας. Εκείνος φυσικά θα ζει σε χωριό. Τώρα, εμείς που ζούμε στις πόλεις, θα πούμε το ψωμί ψωμάκι. Γι’ αυτό, άλλη φορά, ο Γέροντας έλεγε: «Να έχετε ένα κτηματάκι και λίγο να το καλλιεργείτε. Κοντά σε σας, θα βοηθήσετε και κάποιον που δεν θα έχει», μαθαίνουμε από το βιβλίο Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 , (Β΄Έκδοση, Σελ : 426 ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ , γυμναστής , Αλεξανδρούπολη).
Υπάρχει μια σύγχυση στις μέρες, ακόμα και στους πιστούς που είναι υποψιασμένοι καθώς έχουν μελετήσει τις Προφητείες των Αγίων, σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσουμε στο θέμα της αντιμετώπισης της κατάστασης της έλλειψης βασικών καταναλωτικών αγαθών. Οι απόψεις διίστανται, ακόμα και ανάμεσα στους Πνευματικούς Πατέρες και ποιμένες, καθώς είναι γνωστό πως ο «Άρτος ο Επιούσιος» που ζητούμε στην Κυριακή μας προσευχή, δεν είναι άλλος από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος και θα μας δώσει όλα όσα χρειαζόμαστε και αιτούμαστε με πίστη Εκείνος να μας χαρίσει.
Το ερώτημα που ανακύπτει και προβληματίζει είναι το εξής: «Επιτρέπεται να αποθηκεύσουμε τρόφιμα για κάθε ενδεχόμενο για όσα αναμένουμε στο επόμενο διάστημα να συμβούν;» Την απάντηση μας τη δίνει μια αγιασμένη μορφή των ημερών μας, ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους της Ορθοδοξίας του 20ου αιώνος , Μέγας ερμηνευτής της Αγίας Γραφής και των Πατέρων, O Γέροντας Αθανάσιος Μυτιληναίος στην παρακάτω ομιλία, την οποία και πρέπει να ακούσουμε ώστε να διδαχτούμε τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Αδέλφια μου, ας αναγνωρίσουμε πως εκπέσαμε και απομακρυνθήκαμε από την αγάπη του Χριστού και ας ζητήσουμε ταπεινά συγγνώμη. Συγγνώμη που επιτρέψαμε στους εχθρούς Του να μας αλλοτριώσουν.
Η απέραντη φιλανθρωπία και φιλευσπλαχνία Του, είναι απείρως ανώτερη από τα δικά μας κρίματα είτε αυτά είναι μεγάλα είτε μικρά και σαν στοργικός Πατέρας να είμαστε βέβαιοι πως θα μας συγχωρέσει.
30 Ιουνίου 2015
Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων