Ιστορική επίσκεψη στη Λέσβο, προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων στο νησί, πραγματοποιεί το Σάββατο ο Πάπας Φραγκίσκος.
Εκεί θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην Μυτιλήνη βρίσκονται από την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.
Η ΕΡΤ1 θα καλύψει, λεπτό προς λεπτό, την ιστορική επίσκεψη του Ποντίφικα, με ειδική εκπομπή από τις 10 το πρωί.
Οι τρεις ιεράρχες θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου θα συνομιλήσουν με πρόσφυγες και θα έχουν γεύμα μαζί τους.
Εν συνεχεία, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, θα πραγματοποιήσουν δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:
Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί το πρωί στον Αερολιμένα Μυτιλήνης, όπου στις 09:30 θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο κ. Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο στις 10:20, οπότε και θα αφιχθεί στον αερολιμένα και αμέσως μετά θα τον καλωσορίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β”. Έπειτα ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής θα πραγματοποιηθεί ανάκρουση των εθνικών ύμνων και παρουσίαση των συνοδειών.
Εν συνεχεία, στις 10:35, θα λάβει χώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αερολιμένα Μυτιλήνης. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει έπειτα για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.
Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουν επιβαίνοντας στο ίδιο αυτοκίνητο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β”, για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου στις 11:15 θα τους υποδεχτεί ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στη Μόρια, οι θρησκευτικοί ηγέτες θα διασχίσουν τον προαύλιο χώρο όπου γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και θα φτάσουν στη μεγάλη σκηνή για να χαιρετήσουν ατομικά περίπου 250 αιτούντες άσυλο. Εν συνεχεία, στις 12.25 θα απευθύνουν μηνύματα στο προαύλιο της καταχώρησης των προσφύγων.
Στις 12.40 ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β”, θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη και θα ακολουθήσει γεύμα τους με κάποιους πρόσφυγες.
Στις 13.45 ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β” θα φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β”, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.
Εν συνεχεία, μαζί με τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης. Εκεί, από τις 14:30, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β”, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρωθυπουργό.
Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ ο πρωθυπουργός θα προπέμψει τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροσκάφος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI