Ταμένο blog...
στίγματα κάποιων στιγμών
και θαυμάτων

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ζωντάνεψε το μοναστήρι του Αη-Γιώργη στις Σποράδες – Χτύπησε χθες η σκουριασμένη του καμπάνα

Ζωντάνεψε το μοναστήρι του Αη-Γιώργη στις Σποράδες – Χτύπησε χθες η σκουριασμένη του καμπάνα (πηγή)

15 Μαΐου 2016, 20:39
Σ17 Φ1 ΔΙΣΤΗΛΗ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Η σκουριασμένη καμπάνα του μοναστηριού του Αγ. Γεωργίου, στο «διαμάντι» των Σποράδων, χτύπησε πάλι. Τα «γιορτινά» του φόρεσε χθες το ξεχασμένο και «τραυματισμένο» από το πέρασμα του χρόνου Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στο ομώνυμο ερημονήσι του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων.
Το πρωί ξεκίνησαν καΐκια από την Αλόννησο, τα οποία μετέφεραν τους πιστούς στο ξωκλήσι, για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Τη σκουριασμένη καμπάνα χτύπησε ξανά, ύστερα από πολλά χρόνια, ο εφημέριος της ενορίας της Παναγίας της Φανερωμένης Σκοπέλου, Ευάγγελος Κεχριώτης, ο οποίος επισκέφθηκε το μοναστήρι για να το περιποιηθεί. Το μοναστήρι, που αγναντεύει τη θάλασσα από ψηλά, χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και φιλοξενούσε στα κελιά του περίπου 40 μοναχούς. Πριν από χρόνια πέρασε (μαζί με μία έκταση του νησιού) στα χέρια ιδιώτη και παραμένει μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένο.
Το Εθνικό Πάρκο Βορείων Σποράδων αποτελείται από ένα μεγάλο σύμπλεγμα νησιών, πολλά από τα οποία φιλοξενούν στα εδάφη τους μοναστήρια. Λόγω της μορφολογίας τους, τα ερημονήσια, αλλά και η Αλόννησος υπήρξαν ιδανικά μέρη για μοναχισμό. Οι μονές της περιοχής συνδέθηκαν στενά με το Άγιο Όρος και αξιοποιήθηκαν ως μετόχια. Ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια είναι η Κυρά Παναγιά, χτισμένη στην ανατολική ακτή του ομώνυμου νησιού και αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου. Ξωκλήσια υπάρχουν επίσης στα ερημόνησα Περιστέρα, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα.
Σ17 Φ2 ΔΙΣΤΗΛΗ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ 2
Αυστριακοί δημοσιογράφοι στην Αλόννησο
Με την επίσκεψη δημοσιογραφικής αποστολής από την Αυστρία άνοιξε προχθές ο κύκλος των press trips για τη φετινή χρονιά στον Δήμο Αλοννήσου.
Το δημοσιογραφικό ταξίδι διοργανώθηκε από το γραφείο του ΕΟΤ Αυστρίας σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρία «Flyniki», την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους των νησιών των Βορείων Σποράδων, καθώς η επίσκεψη αφορούσε και στα τρία νησιά. Την αποστολή αποτελούσαν πέντε δημοσιογράφοι, τους οποίους συνόδευαν εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας «Flyniki» και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του γραφείου του ΕΟΤ Αυστρίας, Ιωάννης Ραφαλιάς.
Στο ταξίδι εξερεύνησης της Αλοννήσου οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα, να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού και να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Αλοννήσου, Κική Αναγνώστου, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη φιλοξενία και την ξενάγηση της δημοσιογραφικής αποστολής, ευχαριστεί θερμά τους επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση για τη φιλοξενία των ξένων δημοσιογράφων, προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους και εύχεται μια καλή και επιτυχημένη θερινή περίοδο σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: