Ταμένο blog...
στίγματα κάποιων στιγμών
και θαυμάτων

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Ομπλού, από την Ι. Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου Ομπλού Πατρών, στην Ανάληψη

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Ομπλού, από την Ι. Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου Ομπλού Πατρών, στην Ανάληψη

Κυριακή, 29 Μαϊου, 2016




Την Ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Ομπλού, προερχόμενη από την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Ομπλού, της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, θα υποδεχθεί η ενορία της Αναλήψεως του Χριστού Βόλου τη Δευτέρα 30/5, στις 6.30 μ.μ. στα προπύλαια του Ναού.
Μετά την υποδοχή, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά Θείου Κηρύγματος και η Ιερά Παράκληση της Παναγίας Ομπλού. Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο Ναό έως την Παρασκευή 3 Ιουνίου και καθημερινά θα τελούνται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, στο πλαίσιο του Ιερού, Αναστάσιμου Σαρανταλείτουργου και το απόγευμα ο Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση.
Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, ο Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 7.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ. και από τις 5.00 μ.μ. έως τις 10.00 μ.μ.

Πώς πήρε το όνομα Παναγία η Ομπλίτισσα
Στο μικρό Ναό που προϋπήρχε του 1315, οπότε και ιδρύθηκε η Μονή, υπήρχε μιά εικόνα της Θεοτόκου, η οποία είχε πολύ γλυκό πρόσωπο. Οι αρβανίτες κάτοικοι της ορεινής περιοχής των Πατρών ονόμασαν την Θεοτόκο «Όμπιλε» Παναγία, που σημαίνει γλυκιά Παναγιά. Από παραφθορά αυτής της λέξης, πήρε και την ονομασία της η Μονή και η Εικόνα της Παναγίας (ΟΜΠΙΛΕ - ΟΜΠΛΟΣ).


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: