Ταμένο blog...
στίγματα κάποιων στιγμών
και θαυμάτων

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Βρήκε στη θάλασσα μπουκάλι με τάμα και χρήματα - ΦΩΤΟ

Βρήκε στη θάλασσα μπουκάλι με τάμα και χρήματα - ΦΩΤΟ

Πρώτη καταχώρηση: 12/05/2016 - 11:58
Τελευταία δημοσίευση: 11:58Κοινωνία
Βρήκε στη θάλασσα μπουκάλι με τάμα και χρήματα - ΦΩΤΟ
Κάτοικος του Ηρακλείου πήγε χθες το απόγευμα για μπάνιο, στην παραλία του Μαδέ και βρέθηκε να κολυμπά δίπλα σε ένα από τα χιλιάδες μπουκαλάκια τάματοςπου ρίχνονται στη θάλασσα από πιστούς, από πολλές περιοχές της χώρα μας, τα οποία, όπως λέει η παράδοση, έχουν προορισμό την Ιερά Μονή του Ταξιάρχη στον Πανορμίτη της Σύμης.
«Μόλις είχα κάνει την πρώτη βουτιά στη θάλασσα και χαλάρωνα, ώσπου διαπίστωσα ότι  δίπλα μου επέπλεε ένα λευκό πλαστικό μπουκάλι. Αρχικά νόμιζα ότι ήταν σκουπίδι και είπα να το βγάλω  έξω, αλλά φθάνοντας κατάλαβα, ότι ήταν κάτι άλλο», αναφέρει στο ekriti.gr  ο λουόμενος που βρήκε το μπουκαλάκι με το τάμα.
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του ekriti.gr, και ανέφερε ο πολίτης που εντόπισε το μπουκαλάκι, αυτό έγραφε: «ΠΡΟΣ ΙΕΡΑΝ ΜΟΝΗΝ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΣΥΜΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ».
«Επειδή δεν γνώριζα τι ήταν, μαζί με τον ξάδελφο μου που ήταν μαζί μου, το άνοιξα. Διαπίστωσα ότι το μπουκάλι περιείχε τρεις επιστολές και ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. Το ένα χαρτί έγραφε «Υπέρ Υγείας», το άλλο «Υπέρ Αναπαύσεως» και το τρίτο ήταν ένα γράμμα αφιερωμένο στον Πανορμίτη με κάποιο πρόβλημα του ανθρώπου που το έγραψε. Ζητούσε να τον βοηθήσει ο Αρχάγγελος, στο τέλος της επιστολής ήταν γραμμένο το όνομα του και το τηλέφωνό του», ανέφερε ο λουόμενος, δείχνοντας στον φωτογραφικό φακό τα ευρήματά του.
«Χωρίς δεύτερη σκέψη, κλείσαμε ξανά το μπουκάλι με όσα περιείχε μέσα πήγαμε όσο πιο βαθιά μπορούσαμε και το αφήσαμε στη θάλασσα. Είμαι θρήσκο άτομο και χωρίς να ξέρω τι ήταν αυτό που βρήκα, αργότερα έμαθα για τα τάματα στον Πανορμίτη», ανέφερε στη συνέχεια ο ίδιος και πρόσθεσε: «Τα λόγια του κυρίου που έγραψε τα γράμματα με συγκίνησαν και ένιωσα ότι ήταν μπροστά μου. Έπρεπε η επιθυμία του να γίνει πραγματικότητα, όπως ξέρει ο Θεός και ο Πανορμίτης. Ίσως το μπουκαλάκι έχασε το δρόμο του και εγώ έπρεπε να το βοηθήσω να το βρει. Αυτό έκανα».
Σύμφωνα με το ekriti.gr, το έθιμο με το τάμα μέσα σε μπουκάλι για τον Πανορμίτη Σύμης, ξεκίνησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και κρατά μέχρι σήμερα.
Παλαιότερα, οι πιστοί έστελναν με τον τρόπο αυτό τα Αφιερώματά τους μέσα σε γυάλινα μπουκάλια, ακόμα και σε κιβώτια, ενώ, ακόμα και σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν αντίστοιχα τάματα, γράφοντας πάντα στο εσωτερικό του μπουκαλιού την διεύθυνση, το όνομα, την παράκλησή τους, καθώς επίσης και τα τηλέφωνά τους.
Εκείνος που αδυνατεί να επισκεφθεί την Ιερά Μονή, μπορεί μέσα σε ένα μικρό μπουκαλάκι, να τοποθετήσει Θυμίαμα, ένα χαρτί με τα «Υπέρ Υγείας» και τα «Υπέρ Αναπαύσεως» ονόματα εκείνων που επιθυμεί, ένα χαρτάκι με το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση ή και το τηλέφωνό του. Επίσης, μπορεί να συμπεριλάβει και ένα γράμμα προς το Μοναστήρι, για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί και θα ήθελε να γίνει θέμα προσευχής στην Ιερά Μονή.
Αφού τοποθετήσει μέσα όλα αυτά τα Αφιερώματα για τον Ταξιάρχη και κλείσει το μπουκαλάκι, μπορεί, είτε από ένα λιμάνι, είτε από κάποιο πλοίο που βρίσκεται στα ανοιχτά να το πετάξει στη θάλασσα, αφού πρώτα προσευχηθεί στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη και του ζητήσει να το οδηγήσει ο ίδιος στο Μοναστήρι του στη Σύμη.
Ο Πανορμίτης θα το αναλάβει και το μπουκαλάκι με τα Αφιερώματα θα φθάσει τελικά στη Σύμη, στον όρμο της Ιεράς Μονής, ή διαφορετικά θα μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοιχτά του νησιού.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο τελικός προορισμός του θα είναι να καταλήξει άθικτο στα χέρια των ανθρώπων του μοναστηριού, οι οποίοι με τη σειρά τους (ως επιβεβαίωση του Θαύματος, «προς Δόξαν Θεού») θα αποστείλουν ευχαριστήρια επιστολή προς τον πιστό που το έστειλε, ευχαριστώντας τον για τα Αφιερώματα.
Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται μέχρι σήμερα Αφιερώματα, που ταξίδεψαν μόνα για τον Πανορμίτη από διάφορα μέρη του κόσμου (Αμερική, Αυστραλία, Αγγλία κ.α) αλλά και περασμένες δεκαετίες.

ΠΗΓΗ: ekriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: