Ταμένο blog...
στίγματα κάποιων στιγμών
και θαυμάτων

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Έβρου στην Ανάληψη

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Έβρου στην Ανάληψη

Παρασκευή, 20 Μαϊου, 2016



Την Ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Έβρου, που φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, θα υποδεχθεί η ενορία της Αναλήψεως του Χριστού Βόλου την Δευτέρα 23/5, στις 6.30 μ.μ. στα προπύλαια του Ναού.
Μετά την υποδοχή, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά Θείου Κηρύγματος και η Ιερά Παράκληση της Παναγίας Γοργοϋπηκόου. Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στο Ναό έως το Σάββατο 28/5 και καθημερινά θα τελούνται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, στο πλαίσιο του Ιερού, Αναστάσιμου Σαρανταλείτουργου και το απόγευμα ο Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση.
Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, ο Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 7.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ. και από τις 5.00 μ.μ. έως τις 10.00 μ.μ.

Ιστορικό της Ιεράς Εικόνος
Η εφέστια Ιερά Εικόνα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας χρονολογείται από τον 18ο αι. και αποτελεί  πιστό αντίγραφο της πρωτοτύπου εικόνος του 12ου αιώνος που είχε ιστορηθεί από άγνωστο αγιογράφο κατά την ίδρυση της ομώνυμης Ιεράς Μονής από τον σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό.
Η υφιστάμενη εφέστια Ιερά Εικόνα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας φυλασσόταν ευλαβικά από τούς κληρικούς και τους κατοίκους των Φερών καθ' όλη την περίοδο της τουρκοκρατίας και όταν ο Ιερός Ναός επαναλειτούργησε ως Ορθόδοξη Ενορία, μετά την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό το 1920, τοποθετήθηκε στο προσκυνητάριο του Ιερού Ναού της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών  Έβρου, όπου έκτοτε παραμένει προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: